Storm i La Saline

Vi hade en storm igår. Precis när vi kliver innanför dörren hemma i maison 1, ringer vår logistikers telefon. Taket har blåst av kliniken i La Saline. “Är någon skadad”, hör jag honom fråga. Sen vänder han i dörren och åker tillbaka. Taket har flugit 80 meter och skadat flera hus och en kyrka.

Dagen efter är det möte med ledarna i kvarteret. Tryckt stämning, mycket spänning, människor är arga. ”Vi är offer, MSF har förstört våra hus. Vi har ingenting. MSF måste bygga upp dem igen! “I kyrkan visar de på en vägg som måste ha skadats för flera år sen. Irritation från båda sidor. Om vi börjar bygga upp allt utan att de känner ett ansvar så kommer vi att sätta en svår precendent i att vi alltid finns där för alla behov.

Vi kallar in Erline, en av våra bästa fältarbetare. Hon pratar i tre timmar. MSF:s historia och uppgift. Varför vi är där. Att vi hjälper alla gravida kvinnor i zonen. Att vi alla är drabbade av stormen och måste hjälpas åt. Det slutar med att vi står för materialet och kunskapen, men att de hjälper till med arbetskraften.

Man kan förstå att de försöker ta chansen. Men man blir också frustrerad över att det skär sig, att de försöker utnyttja oss istället för att vi jobbar tillsammans, att vi slösar tid istället för att hjälpas åt inför regnet som kommer i eftermiddag. De som förlorar mest på det här är de gravida kvinnorna.

Om Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser är en medicinsk, humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Visa alla inlägg av Läkare Utan Gränser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: