Liten flicka, liten mamma

En flicka på 11,5 år har kommit in för hälsokontroll, hon är gravid i 38:e veckan. Hon har dolt graviditeten tills för fem dagar sen. Hennes far är sammanbitet rasande och vill ha ett kejsarsnitt. Han vägrar att acceptera barnet eller prata med flickan och vill hämnas på barnafaderns familj.  Han tillåter henne inte att bo hemma och vill göra sig av med bebisen.

– La famille est cassée, säger Delano, familjen är bruten, trasig. Bruten av sträng auktoritet, våld, och hämndlystnad. Delano oroar sig för både flickan och barnet. Läkaren ser inga fysiska problem med graviditeten, hon är inte inom våra kriterier för att få akutvård och han skriver ut henne, men säger att de kan komma tillbaka när hon får värkar. Innan jag hinner agera har familjen försvunnit.

Jag är orolig. Det är en farlig situation för henne, på flera sätt. Hon kanske föder hemma med en traditionell jordemor, vilket är förknippat med stora risker. Jag börjar dra i alla trådar jag kan för att se om vi kan göra ett undantag. Jag vet att vi måste ha kriterier för vi kan inte lägga in alla patienter, men är det här verkligen rätt? Det går inte bra för mig. En liten intensiv vit ilska börjar glöda inom mig. Varför är vi här, om vi inte ska hjälpa barn som henne?  

Om Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser är en medicinsk, humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Visa alla inlägg av Läkare Utan Gränser

7 responses to “Liten flicka, liten mamma

 • Göran Koch-Swahne

  Detta är ett klart fall där mycket behöver göras i form av medicinskt och framför socialt stöd. Finns resurser, så gör det!

 • Jenny

  Du ska ha en eloge för ditt fantastiska arbete!

  Denna flicka behöver helt uppenbart både fysisk och psykisk omvårdnad. Hoppas du finner ett sätt att hjäpa henne och att hon och hennes familj kan försonas!

 • limelight

  usch, det är så att man kan börja gråta!
  Skulle aldrig klara av ditt jobb ngn längre tid. Du är beundransvärd.
  Glöm inte bort att även om du inte lyckas hjälpa just den här flickan, har du ändå hjälpt många andra.
  Du vet inte heller hur my du hjälpt henne till styrka bara genom att titta på henne med snälla och omtänksamma ögon i en tid då delar av hennes familj inte ens tilltalar henne. Att ge ngn hopp ska inte underskattas!

 • Malin Andersson

  Som mamma till två döttrar så blir man bestört när man läser detta. Man skulle själv vilja va där och ta hand om detta lilla flickebarn.

 • Kicki

  OMG!!! Gör något!!!

 • Fredrik Hallgren

  Du gör en fantastisk insats.

 • Natalie

  Det är riktigt hemskt hur vissa kulturer kan få människor att näst intill bete sig som monster. En liten flicka som inte har uppnått tonåren än ska för det första inte vara med barn, hon själv är ett barn! Var är oddsen att det var frivilligt kan man undra.. Sen att hennes familj inte vill ha med henne att göra är grymt av dem. I den situationen hon befinner sig i behöver hon definitivt allt stöd hon kan få! Jag får ont i hjärtat när jag läser det. Måste dock berömma dig för din otroliga insats, det kanske räddar flickans liv! Fortsätt så du underbara människa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: