Tillbaka

Hon är tillbaka! Hon kommer in med värkar, men alldeles för tidigt och inget verkar komplicerat. Vi pratar med henne och med föräldrarna. De vägrar att tilltala henne.

Efter ett intensivt ledningsmöte kommer vi överens om ett exceptionellt undantag. Hon blir inlagd för att vi ska ha möjlighet att stötta henne och ha en dialog med hennes föräldrar om hennes och barnets framtid. Det är kort om tid, men vi måste hitta en lösning.

Hennes far berättar under första sessionen att han piskade henne 25 gånger när han fick reda på att hon var gravid. Han vägrar ta hand om barnet, han vill “se débarasser” – göra sig av med det, men han vill inte prata om hur. Han vill inte lämna det till adoption, men är mycket intresserad av att få navelsträngen. Delano berättar att han förmodligen vill använda den i en voodoo-ceremoni för att hämnas på barnafaderns familj. – Jag vill inte tala om vad som kan hända med det barnet. Vad som helst kan hända. Haiti kan vara ett hemskt ställe, säger Delano med rynkor av oro i pannan.

Jag sitter länge hos flickan på salen, ritar och pratar. Kvinnorna runt omkring henne har värkar, stönar och ropar på Gud. Hon är rädd. Hon vet att hon snart kommer att vara i samma situation.

Om Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser är en medicinsk, humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Visa alla inlägg av Läkare Utan Gränser

5 responses to “Tillbaka

 • Johanna

  Ger er alla här med styrka att fortsätta erat underbara arbete. Tycker att det är underbart det ni gör! ❤

 • Jenny

  Jag ber för att hon ska få en bra förlossning och ett friskt barn. Jag ber också för att hennes föräldrar ska finna det i sitt hjärta att kunna stötta och hjälpa på det sätt som är bäst för flickan och barnet.

  Om det var möjligt skulle jag ta emot hennes barn med öppna armar!

 • Peder

  Beundrar det ni gör önskar att man kan hjälpa till. Det ni gör, gör att man aterfår tron på mänskligheten. Stå på er. mvh från ett regnigt Sverige.

 • Anders Elmqvist

  Helt sjukt (är det ju lätt att sitta här och tycka). Och inte kan man vara arg på pappan personligen; kan inte vara lätt att värja sig mot ”tokigheter” som inpräntats som sanningar sedan barnsben.

  Jag är oerhört imponerad av det ni gör är nere. Håller med Peder om att det återger tron på mänskligheten.

  Hälsningar från Malmö, där man idag är glad att inomhus är ett alternativ.

 • Ann-Marie Johansson

  Hej Monika!
  Vill sända en hälsning som uppmuntran i ditt arbete så långt borta,
  förstår att det kan kännas tungt många gånger, men också roligt att
  kunna vara andra till hjälp, som behöver den så väl.
  Alla som arbetar så här är verkligen beundransvärda.

  Hälsningar och kram från Lilla Edet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: