Arg!

Det här var ett av de svåraste fallen för mig hittills. Jag hörde det redan när jag gick genom väntsalen, en bebis som skriker på ett sätt som inte är normalt. Skriker och skriker. Jag ser på mamman att något är väldigt fel, hennes rörelser är krampaktiga och ögonen söker överallt. Hennes dotter har blivit våldtagen. Hon är 18 månader gammal. Flickan måste undersökas i operationsssalen. Jag väntar utanför med mamman.  Hon gungar fram och tillbaka, har stängt av omvärlden helt.  Jag hittar inga ord, så jag håller bara om henne och vi väntar tillsammans. I stunden så finns bara det, att sitta bredvid och dela hennes smärta.

Efteråt kommer ilskan. Det är obehagligt men sant att man vänjer sig vid mycket av det tragiska här, för det finns här varje dag och man kan inte bli upprörd hela tiden. Men nu är jag arg, förtvivlat arg över allt förbannat elände som människor gör mot varandra.

Om Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser är en medicinsk, humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Visa alla inlägg av Läkare Utan Gränser

13 responses to “Arg!

 • Kickan

  Vad finns det att säga,beundrar Dig , det finns så mycket sjukt i världen,

  men vad kan man göra åt det? Mitt hjärta brister när jag läser din blogg

 • Jeanette

  Jag vet inte vad jag ska säga. Jag blir så j***a arg. Känner mig så hjälp lös att man inte kan hjälpa mor o dotter. Hoppas att det blir bra med dottern.

  Jag beundrar dig. Och alla andra som gör en insats.

 • Hanna Axmalm

  Att bli utsatt själv måste vara bland det svåraste som finns, att då behöva bevittna sitt lilla barn behandlas på detta sätt finns inte ord att beskriva. Att i den stunden ha en trygg famn som håller en hårt och kravlöst måste vara värt mer än tusen ord.
  Jag önskar att en gång orka vara lika stark, modig och dela med mig av mig själv så som ni gör.

 • Martina

  Hej Monika,

  Det här var nog det sjukaste jag har hört talas om i hela mitt liv. Känns som att jag dör lite inombords när jag läser det samtidigt som jag är så tacksam över att du orkar dela med dig.
  Jag hoppas att det är okej att jag länkar till inlägget i min blogg.

  Hoppas verkligen att du och dina kollegor får allt tänkbart stöd, ni gör ett fantastiskt jobb!!!

 • Dockan

  Det kommer alltid att finnas sjuka människor, och det känns meningslöst att ens reagera på mycket som händer omkring en. Man blir inte ens förvånad längre, hemskt nog. Vissa människor verkar vara kapabla till att göra precis vad som helst. Men inte fan ska man låta sånt ske för de! Du är verkligen en hjälpande hand för människor, och jag önskar dig all lycka!

 • bobo

  Det är så hjärtat brister att läsa. Så fruktansvärt hemskt. Ibland räcker orden inte till! Tack för att du fanns där för denna mamma just då.

 • Malin Tuvesdotter

  Du gör ett underbart jobb som fanns vid hennes sida.

 • cedric

  Jag undrar vem som våldtog mannen som våldtog barnet när han var liten.

 • Josef Boberg


  ”MaktHavarna vill ägavärlden plus 5% !” – och då måste det ju bli så här vansinnigt, tyvärr tyvärr… 😥

 • Göran

  Jag sitter på mitt ombonade konsultkontor i centrala Stockholm. Jag kan inte sluta gråta.

 • Heidi

  Kan inte sluta gråta.

 • Maja

  Finner inga ord. Tack som sagt för att du fanns där för flickan och mamman denna dag. Snälla skriv hur det gick för lilla flickan. Jag tänker på henne och mamman nästan varje dag. Fast jag inte är religiös så vill jag bara falla ner på knä och be. Hur kan detta hända.

  Känner mig så maktlös.

  /Maja

 • anna

  Snälla skriv hur det gick för lilla flickan. Jag tänker på henne och mamman nästan varje dag. Fast jag inte är religiös så vill jag bara falla ner på knä och be. Hur kan detta hända.

  Känner mig så maktlös.

  /Maja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: