Emergency Preparation

Förra året drabbades Haiti av två orkaner och två tropiska stormar. Särskilt Gonaives, en stad i norr, drabbades av översvämningarna. Läkare Utan Gränser byggde då upp ett sjukhus på en vecka, som har fungerat under hela året som gått och nu lämnats över till en annan organisation. Stormarnas efterverkningar är svåra och långsiktiga: förstörda hus, lera överallt, brist på rent vatten och sanitet…  De förde också med sig en del sociala konsekvenser som är svårare att förutse. Till exempel ökade mängden av sexuellt våld oroväckande mycket efter katastroferna. Läkare Utan Gränser hade ett team med fyra psykologer som jobbade med offren och krisreaktioner.

Översvämningar i Gonaives

2008 års översvämningar i Gonaives fick förödande konsekvenser.

Efteråt såg vi behovet av att förbereda oss mer.  Vi har satt ihop ett akutteam med olika yrkesgrupper och hade utbildningar och workshops i somras. I workshopen för mental hälsa lärde vi ut hur man upptäcker krisreaktioner  – egna och andras – och psykologisk första hjälp, samt stresshantering. Bilden nedan visar rollspelet där vår fiktiva mobila klinik tog emot en man som brytit ihop till följd av att ha förlorat sin familj (sjukhusdirektor Dr. Boucher i grönt) samtidigt som en annan man (logistiker Dieu Puissant) drog vapen i gruppen av väntande patienter. Hur hanterar ni det här?

I workshopen övade vi på att hantera krissituationer.

I workshopen övade vi på att hantera krissituationer.

Det skrattades mycket men det finns ett tydligt allvar också. Ett flertal i teamet var med i Gonaives. Orkansäsongen är här och i förra veckan kom tre storm/orkanvarningar. Tack och lov gick de förbi Haiti den har gången.

Om Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser är en medicinsk, humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Visa alla inlägg av Läkare Utan Gränser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: