Styrka

Träffade en liten tjej i förra veckan. Allvarlig och tyst med en scarf virad om håret och runt sin bebis. 14 år gammal. Bebisen mår fint, han är ett par månader gammal och de två fungerar bra ihop.

Hon har en oturshistoria bakom sig. Hennes föräldrar dog i en orkan. Hon blev omhändertagen av sin granne som sen omkommer. Grannens väninna tar över, men flyttar utomlands och överlämnar henne i sina tonåriga barns vård. Flickan blir våldtagen och hennes adoptivmor chockas vid nyheten att hon är gravid och där börjar relationerna försämras. Via oss kommer hon i kontakt med en kvinnoorganisation, men de tappar bort henne i hanteringen.

När flickan kommer tillbaka till oss igen berättar hon att hon bor i ett hörn ute på gården och att hon inte kan få ut sina socialcheckar eftersom hon är omyndig. De skulle ge henne 10 dollar per månad vilket räcker till lite mat. Hon är duktig i skolan och vill fortsätta, men kan inte eftersom ingen kan ta hand om bebisen. Hennes vårdnadshavare uteblir från två möten, men kommer till det tredje. Vi diskuterar och förhandlar. Flickan är en finlemmad liten person men samlad, och resonerar klokt men bestämt runt de möjligheter hon har. Jag blir återigen imponerad av de haitiska kvinnornas motståndskraft.

Vi träder in i vår nätverksdans. Sista gången vi ses är det bestämt: hon kan fortsätta i skolan, kvinnoorganisationen återupptar sin uppföljning och betalar hennes skolgång, och hon och bebisen flyttar in i huset.

Lika tyst och samlad, samma scarf som första gången, säger hon tack och lämnar oss. Rak i ryggen, blicken framåt med lillen varsamt i famnen. Det berör mig. Det finns så mycket av Haiti i henne: ung, stolt med en stark livsvilja och en tidig lärdom om att livet ofta är svårt.

Nybliven mamma ammar sitt barn.

Nybliven mamma ammar samtidigt som hon lyssnar på hälsoutbildning.

Om Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser är en medicinsk, humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Visa alla inlägg av Läkare Utan Gränser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: