Flyktinglägret i Sydsudan

Det har nu gått lite tid sen jag landade i Juba, Sydsudan, världens yngsta huvudstad, med bara ett år på nacken. Hettan, den röda jorden, kaoset på flygplatsen, matställen i korrugerad plåt där man säljer öl, cola, getgryta och kyckling. De dammiga jeeparna, motorcyklarna som kryssar mellan de stora hålen i vägen. Magra svarta män i stora kläder, kvinnor med korgar på huvudet och barn i skoluniform. Jag är tillbaka i Afrika.

Efter 2,5 timmes skakig färd över Nilen i vårt lilla Cessnaplan landar jag i Upper Nile State. Jag ska jobba som psykolog i två flyktingläger som heter Jamam och Gendrassa. De som bor i lägren har flytt undan våld och stridigheter i Sudan. Det senaste inbördeskriget, som rasade i 20 år, tog slut 2004 och Sydsudan blev en egen stat för ett år sen. Men oroligheterna är inte över. Runt 150 000 människor har flytt till den här regionen under 2012, så Jamam och Gendrassa är nya flyktingläger. De flesta kom hit mitt i regnperioden. Marken var översvämmad. Människor dog av brist på rent vatten, mat, skydd och enkla sjukdomar som diarréer och infektioner. Nu är det torrperiod och lägren fungerar bättre. Vi jobbar med vatten och sanitet, har ett fältsjukhus, mödrahälsovård och näringsprojekt för undernärda barn.

Mitt team började för tre månader sen och då var mental hälsa ett nytt begrepp för dem. Det gör att jag jobbar mycket med träning, handledning och tar mer komplicerade fall själv med hjälp av tolk. Teamet informerar, har kvinnogrupper, ger ett första stöd och skickar vidare patienter till mig eller läkare om det behövs.

Jag bor i ett tält tillsammans med Cat, en läkare från Skottland. Händer det nåt på sjukhuset nattetid kallar de på henne via radion. För en timme sen sprakade det till i den om en medvetslös man och med en suck försvann hon ut i natten. Hon kom just in med ett belåtet men trött flin ”We saved him”.

Tupparna gal, hundarna skäller och åsnorna skriar. Det är gryning och en ny dag i Jamam. Jag ska börja den med en rejäl panna kokkaffe.

Om Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser är en medicinsk, humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Visa alla inlägg av Läkare Utan Gränser

One response to “Flyktinglägret i Sydsudan

  • Behiya

    Hej! Jag tycker att du har ett väldigt stort ansvar, men det betyder mycket för dem som söker vård. Ni gör väldigt mycket gott. Det är intressant att läsa dina beskrivningar av livet där.
    Jag önskar dig och dina medarbetare GOD JUL och GOTT NYTT ÅR.
    Med vänliga hälsningar
    Behiya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: