Bränd

Det är ett litet ansikte som tittar upp på mig ur sängen. Plågade ögon, rynkad panna. Det gör ont. Armen, sidan, skinkan och låret är brännskadade. 25 procent av hans kropp har ingen hud längre. Han är 7 år. Föräldrarna förklarade att han trillade mot elden och fick olja över sig. Han har varit hos oss här i Gendrassa i 6 veckor nu. Hans farmor har suttit vid hans sida sen dag ett.

Den första tiden trodde vi inte att han skulle klara sig, men på något mirakulöst sätt har hans sega lilla kropp tagit sig igenom det hittills. Men han är ledsen så ofta. När han ser vår läkare eller sjukgymnasten från Handicap international skriker han, därför att de betyder mer smärta för honom. Han får smärtlindring innan, men det gör ändå ont. De har lagt mycket tid på att förklara att man måste göra rent såren och han måste sträcka på kroppen för annars kommer brännsåren att dras samman så att han blir krum, men det är inte så lätt för en sjuåring att förstå.

Läkaren vill skicka honom till ett annat av våra projekt, där de kan flytta frisk hud från andra delar av kroppen till de brännskadade så att han läker snabbare. Han skulle behöva flyga fram och tillbaka några gånger. Och ändå kommer det att ta lång tid för honom att bli bra. Förflyttningar är alltid svårt. Hans familj har bara upplevt flygplan som bombat dem och de måste ta hand om hans syskon också. Jag är orolig för att de kommer säga nej. Min andra rädsla är att om det tar för lång tid utan att föräldrarna ser att han blir bättre, kommer de att ta honom härifrån till en traditionell helare. Eller att de ger upp.

Jag har tagit med leksaker och kritor för att han ska kunna tänka på något annat ett tag. Han kan rita med den oskadade handen och har börjat röra sig försiktigt på avdelningen. Han gillar att köra runt med bilen i sängen. Vi fånar oss. Jag har bett sjukgymnasten att lära hans farmor och föräldrar en enkel beröringsmassage. Det funkar både som positiv fysisk stimulans och motverkar smärta, men även som ett sätt att stärka banden mellan dem och få dem att känna att de kan göra någonting för att minska deras smärta. Och förhoppningsvis för att minska risken att de tar honom med sig och går. Jag hoppas att vi lyckas. Han är en liten kämpe och jag skulle så gärna vilja se honom springa igen. Men det kommer att ta lång tid.

Om Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser är en medicinsk, humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Visa alla inlägg av Läkare Utan Gränser

4 responses to “Bränd

 • Per Sandberg

  På något märkligt sätt får du mig att gråta och känna hopp på samma gång. Det goda finns där!
  Varma hälsningar Per

 • Behiya

  Hej, Monica! Vad hemskt för den lilla pojken, som har blivit så pass brännskadad. Vad skönt att du och din team finns just där så att ni kan hjälpa honom. Det är väldigt bra att anhöriga blir delaktiga i hans vård genom massage, så de känner att de gör något som kan lindra hans i alla fall psykiska smärta. Det är så härlig att läsa vilken skillnad ni gör för dessa människor ni möter varje dag. Mvh. Behiya.

 • Behiya

  Hej, Monica! Vad hemskt för den lilla pojken, som har blivit så pass brännskadad. Vad skönt att du och ditt team finns just där så att ni kan hjälpa honom. Det är väldigt bra att anhöriga blir delaktiga i hans vård genom massage, så de känner att de gör något som kan lindra hans i alla fall psykiska smärta. Det är så härlig att läsa vilken skillnad ni gör för dessa människor ni möter varje dag. Mvh. Behiya.

 • Margot Arvidsson

  Hej Monica!
  Jag har läkare utan gränser på min facebook och idag kom det en bild på dej och var det något bekant, förstod att det är kusin Monica!
  Härligt att du är ute igen och gör ett fantastiskt arbete! och jag hoppas att du själv kan känna att du är någorlunda säker i kaoset!
  Det är fantastiskt att läsa om dina och de andras underbart medmänskliga arbete!
  Lycka till Monica 🙂
  Hälsningar från Margot A.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: