Starka kvinnor

Igår träffade jag en ny flykting. En kvinna. Hennes by brändes förra året. Flygplanen kom med bomber. Hennes bror dog. Hon gömde sig i bushen med sina barn och sin familj. Familjen splittrades. Två av hennes barn hamnade med hennes föräldrar i Sydsudan, medan hon bodde med de andra fem barnen i ett flyktingläger på andra sidan gränsen. Hon har inte hört ifrån dem på ett år. Hennes man dog för en månad sen.

Då bestämde hon sig för att lämna sina fem barn med sin döde mans andra fruar och gå över gränsen för att hitta de två andra barnen. Hon följde med en liten grupp som gått nattetid i två veckor för att komma hit. Hon är gravid i sjätte månaden. Magen putar rejält under klänningen, men det verkar inte besvära henne. Ryggen är rak och hon ser mig stolt rakt in i ögonen. ”Jag kunde inte vänta längre. Jag var tvungen att gå nu, sen hade jag blivit för stor. Jag måste få se mina barn. De är här eller i Gendrassa”.

Kvinnorna ställs inför så svåra beslut här. Vilket barn ska jag välja? Ska jag stanna eller gå över gränsen? Jag undrar hur jag hade valt. Om jag hade klarat att leva i det som är hennes vardag. Om jag hade varit lika stark.

Jag bjuder in henne att komma till vår kvinnogrupp. Jag ser henne gå och fylls av respekt och ödmjukhet.

I morgon hoppas hon få träffa sina barn.

Om Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser är en medicinsk, humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Visa alla inlägg av Läkare Utan Gränser

2 responses to “Starka kvinnor

  • Behiya

    Hej, Monika! Du gör skillnad genom att vara där och lyssnar på dem. Jag tror att det hjälper dem att gå vidare. Att bara finnas där ger dem mod för att dem ser att du och ditt team är där för deras skull. Glöm bara inte dig själv mitt i allt det tuffa du befinner dig i. Mvh. Behiya.

  • Sophie

    Hej Monika! Dina inlagg beror mig djupt varje gang, det kanns som att jag sjalv ar pa plats. Det psykosociala stodet i dessa omraden ar sa otroligt viktigt, men forbises ofta. Att forbattra varlden ar en langsam process, men det psykosociala ar en otroligt viktig del av att gora vagen till en battre livssituation draglig! Att fa vadra kanslor, oro och tankar kan bidra till den sa viktiga kanslan av vardighet mitt i allt runtomkring. Du bidrar till detta, ett bidrag som mitt i stunder av hopploshet ar sa betydande, da hoppet ar det sista som lamnar manniskan och det lyser igenom i flera av dina texter. Varma halsningar, Sophie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: